Deel-economie: doe mee!

Om naar Berlijn of Parijs te reizen, hoeft u natuurlijk geen trein te kopen; u koopt alleen een treinticket. U koopt in dit geval geen product, maar een dienst. Het wordt steeds normaler om ook andere ‘producten’ te delen, ook in de gemeente Bergen.

Delen in plaats van kopen, vinden we vaak heel logisch. Bijvoorbeeld voor het huren van een aanhanger, het lenen van een boek in de bibliotheek of het afhuren van een trouwlocatie. Toch neigen we vaak naar kopen. Ook als het niet logisch is. Bijvoorbeeld een snoeisnaar, die u misschien maar eens per jaar nodig heeft. Of misschien staat uw auto wel vaak stil. Er zijn meerdere opties als u spullen wilt delen.

Spullen delen

Wilt u een keer gereedschap gebruiken dat u niet thuis hebt liggen? Dan kunt u bijvoorbeeld kijken op Peerby. Op dit landelijke online platform kunt u spullen lenen van andere inwoners uit de gemeente Bergen. Denk aan een snoeischaar, een hogedrukspuit, een grasmaaier etc. Het zal u verbazen hoeveel er aangeboden wordt door uw buren!

Auto delen

Een auto delen kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld met een deel-auto. Die wordt nog niet aangeboden in Bergen, maar als er genoeg animo blijkt te zijn, komt die er wellicht wel in de toekomst. U kunt dan lid worden. Wel staan er in Bergen twee auto’s van Greenwheels voor u klaar. Een andere vorm is een auto bezitten, samen met mensen uit uw buurt.

Samen een auto hebben - of een deelauto gebruiken – is bijna altijd goedkoper dan een eigen auto.

Delen = lief

Voor veel producten wordt het steeds logischer om ze te delen. We gaan steeds meer van bezit naar gebruik. In 2050 wil Nederland een circulaire economie hebben. De grondstoffenkringloop wordt dan gesloten: zo creëren we minder afval. Als u spullen deelt, zijn er minder grondstoffen nodig.