Biobased of tweedehands bouwmateriaal

Bij klussen en verbouwen kunt u soms kiezen voor natuurlijke materialen. U bent dan niet de enige: de bouwsector maakt de overgang naar een circulaire economie. Doel is om bij nieuwbouw en renovatie in de helft van de gevallen gebruik te maken van gerecyclede of natuurlijke materialen.

Grondstoffen worden steeds schaarser en moelijker te winnen. Daarom is het belangrijk dat we grondstoffen hergebruiken. En dat we, waar dat mogelijk is, natuurlijke materialen gebruiken. Deze materialen noemen we biobased.

Biobased bouwen met hout en bamboe

In steeds meer bouwprojecten  gebruikt men natuurlijke – biobased – materialen. Ook als u zelf gaat klussen, is dit mogelijk. Hout en bamboe liggen voor de hand. Maar ook stro, hennep, vlas en zelfs gerecycled textiel zijn verwerkt tot nuttige toepassingen. Kijk voor voorbeelden op de websites over Biobased Bouwen en Duurzaam isoleren.   

Biobased isolatiematerialen

Natuurlijke materialen zoals wol, gras, vlas en riet werden vroeger ook ingezet om woningen te isoleren. Door de industrialisatie zijn we dat een beetje vergeten. De kracht van natuurlijke materialen is dat ze heel goed vocht reguleren. En wol heeft ook de mooie eigenschap dat het warmte vasthoud als het koud is voor verkoeling zorgt als het warm is. Dat maakt wol heel geschikt voor kleding, en ook voor isolatie van een woning.

De natuurlijke isolatiematerialen kunnen toegepast worden zoals u dat nu ook gewend bent. Denk aan het inblazen van isolatiemateriaal in de gevel en tussenvloeren. En aan het aanbrengen van isolatierollen of – platen aan de binnenkant van daken en muren. 

Extra subsidie bij biobased

Vanaf 2024 krijg je bovenop de gewone ISDE subsidie een extra bedrag als je biobased isolatiemateriaal gebruikt. Bijvoorbeeld vlas of vezelhennep. Deze materialen zijn namelijk wat duurder dan niet-biobased isolatiematerialen.  In de meldcodelijst isolatiematerialen van RVO staan de biobased isolatiematerialen die aan de subsidie-eisen voldoen.

Bouwen met tweedehands materialen

Bij het klussen kunt u gebruik maken van gebruikt materiaal, dat nog niet aan het einde van de levensduur is. Denk aan dakpannen, kozijnen, deuren of gevelbekleding. Deze materialen zijn te vinden bij gespecialiseerde bedrijven, maar ook steeds meer in de reguliere bouwmarkten.

Ook de gemeente hergebruikt steeds vaker materialen. Zoals bij de houten leuningen, die we opgeknappen in plaats van vervangen door nieuw tropisch hardhout. Eerst demonteren we alle planken en gesorteren we op herbruikbaar en niet herbruikbaar. Goede planken zijn geschaven we en plaatsen we terug. Waar geen leuning nodig is, plaatsen we bij herinrichting groene alternatieven, zoals hagen en beplanting.