Tweedehands shoppen: goedkoop én een goede koop
Gemiddeld kopen we jaarlijks 40 nieuwe kledingstukken. Best veel. En dat terwijl we tegelijk 50 kledingstukken ongebruikt in de kast liggen! Maak een positieve impact door kleding een tweede kans te geven.
Bij kledingproductie wordt veel water en energie gebruikt: voor 1 spijkerbroek is zo'n 8.000 liter water nodig. Daarnaast worden er heel veel chemicaliën gebruikt voor het verven van kleding. Hierdoor staat de textielindustrie helaas bovenaan als het gaat om milieu-impact.
Door kleding een tweede leven te geven, beperken we de schade. Zo gaan we van slechte impact naar goede impact. Tweedehands kleding wordt steeds vaker preloved genoemd. En terecht!
Voordelen van PreLoved
- De kans op krimpen is veel minder groot bij tweedehands. Dat geldt ook voor verkleuren of uitlopen.
- Tweedehands kleding is vaak van betere kwaliteit dan de goedkope nieuwe kleding.
- Ga je voor gemak? Ook tweedehands kleding kan je makkelijk online bestellen.
- Veel tweedehands kleding is nagenoeg nieuw. De miskoop van de een maakt de ander weer blij.
- Er is veel aanbod; er is altijd wel iets in uw maat en naar uw smaak. Zowel in tweedehands winkels als online.
- Net als bij nieuwkoop hangt de kleding schoon in de winkel. Voor gebruik wassen is het advies, maar dat is ook zo bij nieuwe kleding.
- Tweedehands vind je de mooiste unieke kledingstukken voor een lage prijs. Dat maakt extra blij, en voelt als het vinden van een schat.
- Er zijn speciale vintage winkels die zich specialiseren in merkkleding en andere topstukken. Maar ook bij een gewone tweedehands winkel of kringloopwinkel hangt er vaak merkkleding in de rekken.
- Meer tweedehands = minder grote afvalberg.
- Mensen delen graag. Via een kleding ruilbeurs of de doorgeef-kledingtas van The Clothing Loop is kleding zelfs gratis.
- De opbrengst van kringloopwinkels gaat meestal naar een goed doel.
Kast opruiming
Wat ligt er in de kast waar een ander nog heel blij van kan worden? Geef het weg aan een bekende, verkoop het, of breng het naar een tweedehandswinkel.
Laat kapot textiel repareren om er opnieuw verliefd op te kunnen worden. Bijvoorbeeld door een kledingmaker of schoenmaker, of bij een Repair Café.
Items waarvan niemand meer blij wordt? Lever het in bij een textielbak. Ook knuffels, hoeden, riemen, beddengoed en handdoeken kunt u hier inleveren. Alles wordt in sorteercentra van Sympany gescheiden op bruikbaar en niet-bruikbaar. Goede kleding gaat naar tweedehands winkels of naar andere landen. Het overige textiel wordt vervezeld en daarna verwerkt tot nieuwe producten.
Textielbakken vindt u bij de milieustraten van Bergen, Egmond aan Zee en Schoorl.