Warmteprogramma

Nederland stopt met aardgas. Dat doen we stap voor stap. Om deze overstap goed te regelen, maakt de gemeente een plan: het Warmteprogramma. Het Warmteprogramma gaat over de overgang naar wonen en werken zonder aardgas.

De gemeente werkt nu aan haar Warmteprogramma. De planning is dat deze in de zomer van 2025 vastgesteld wordt. 

Besluitvormingsproces

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
maart Het college van Bergen heeft het concept Warmteprogramma vastgesteld.
maart/april Het college legt deze conceptversie voor aan de raad.
mei Er wordt een ontwerpversie van het Warmteprogramma gemaakt, waarin de eventuele opmerkingen van de gemeenteraad worden verwerkt.
mei De ontwerpversie wordt zes weken ter inzage gelegd, zodat inwoners en belanghebbenden hierop kunnen reageren.
mei/juni Tijdens de ter inzage legging is er een inwonersbijeenkomst.
juni/juli De definitieve versie van het Warmteprogramma wordt gemaakt en vastgesteld

Planning: aardgasvrij in 2050

Nederland zal uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. Voor de buurten Beekhove en Oldehove wordt in 2025 al gestart met het maken van uitvoeringsplannen. Daarna volgen stapsgewijs andere gebieden. Bij het opstellen van de uitvoeringsplannen brengen we samen met inwoners en andere betrokkenen in kaart, wat nodig is om in dat gebied de stap te zetten naar een duurzame energievoorziening. 

Wat staat er in het Warmteprogramma?

Om de overstap naar een aardgasvrije gemeente goed te regelen, maakt de gemeente een plan: het Warmteprogramma. In het programma staan de buurten waar de gemeente de komende jaren gaat starten met het opstellen van uitvoeringsplannen. Deze planning is gebaseerd op data over de sociale, technische en economische situatie in die buurten, en in samenspraak met stakeholders bestaande inwonersinitiatieven.

We gaan niet in één keer stoppen met aardgas, maar doen dit stap voor stap. Zo wordt het makkelijker en goedkoper. We zorgen bijvoorbeeld voor betere isolatie en meer duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Hoe verwarmen zonder aardgas?

In de meeste gebieden in onze gemeente is een all electric oplossing de voorkeursvariant. Daarbij kunt u uw woning bijvoorbeeld verwarmen met een warmtepomp. 

Ondersteuning van de gemeente

Veel mensen zien de overstap als een opgave. De gemeente biedt daarom hulp in de vorm van ontzorging en financiële ondersteuning. Voor sommige inwoners heeft het warmteprogramma al binnen tien jaar impact, voor anderen later. Iedereen wordt op tijd betrokken en geholpen bij de keuzes die gemaakt moeten worden. Uiteindelijk profiteren alle huidige en toekomstige inwoners van een comfortabele en duurzame woning.